Aktiv mot kreft gir pusterom

Aktiv mot kreft gir pusterom

Margrethe Myhre fikk i 2013 sjokkbeskjeden. Beinkreft i skulderen, sarkom – en kreftform som kun rammer ti personer i året.

Postet 17.02.2020

Margrethe Myhre fikk i 2013 sjokkbeskjeden. Beinkreft i skulderen, sarkom – en kreftform som kun rammer ti personer i året. Men med hard trening har Finnsnes-jenta kjempet seg tilbake. Hun bruker bakgrunnen sin som personlig trener aktivt i Family Sports Club.

- For meg personlig var det å være i god form før sykdommen veldig viktig og gjorde opptrening i etterkant enklere, sier hun.

Før sykdommen drev hun med mye tung styrketrening. Men smertene i skulderen var ikke en belastningsskade, men tumor i scapula – beinkreft i skulderen. Behandlingen bestod av nesten et år med cellegift og stamcelletransplantasjon. Hun måtte også amputere skulderbladet og skulderleddet.

Armen vil aldri få samme funksjon som før. Men funksjonell trening likevel har gitt henne en kropp som håndterer hverdagens utfordringer.

Norges idrettshøgskole har et samarbeid med Aktiv mot Kreft, hvor de tilbyr utdanningen Trening og Kreft/AKTIV-instruktør. I 2015 tok Margrethe denne utdanningen i Oslo. En utdannelse som spesialiserer seg på å gi kvalifiserte råd og treningsveiledning til pasienter som har gjennomgått kreftbehandling

Aktiv mot Kreft er en stiftelse som i tillegg til å utdanne AKTIV-instruktører, også står bak såkalte Pusterom ved en rekke norske sykehus. Pusterommet er et treningsrom hvor kreftpasienter kan trene under og etter kreftbehandling. På Pusterommet kan pasientene trene under kyndig veiledning og i trygge rammer.

- Mange av kundene vi har på Family Sports Club bruker personlig trener fordi de har vært gjennom diverse sykdommer. Det kan være kreft, eller det kan være annen sykdom. For meg har utdanningen vært nyttig både når jeg har jobbet med kreftsyke, men også med andre typer sykdom, sier hun.

Hun mener at trening hjelper både fysisk og psykisk.

- Ved å trene og å ha en aktiv livsstil vil man kunne få tilbake overskuddet i hverdagene som kommer etter sykdommen. I tillegg handler det om å finne tilbake mestringsfølelsen og det er mye som kan defineres som trening, sier hun.

Aktiv mot Kreft har i år fått en ny inntektskilde. Stiftelsen er nemlig gyldig som mottager av idrettsstøtte fra Polar Kraft. Faktisk kan stiftelsen nå registrere 90.000 kroner inn på konto etter at 2019-regnskapet er talt opp.

Totalt fikk stiftelsen 33 300 kroner fra Family Sports Club og deres tilknyttede selskaper i 2019 .

Morten Stormo er konseptansvarlig for Kraft til Idretten i Polar Kraft. Han ser at stadig flere privatpersoner velger Aktiv mot Kreft som sin mottager av Idrettsstrøm-penger.

- Kreft rammer nådeløst og de fleste rammes på en eller annen måte, direkte eller indirekte. Derfor ser vi at mange foretrekker Aktiv mot kreft som mottager. Vi blir ekstra stolte når vi ser at konseptet kan fungere på denne måten, sier Stormo.