Møt familien Elvenes Hammer: – Idretts-Norge går ikke rundt uten dugnad

Møt familien Elvenes Hammer: – Idretts-Norge går ikke rundt uten dugnad

Som firebarnsforeldre var det naturlig for Lars og Lisa Elvenes Hammer å bidra som frivillig: – Vi får mer igjen enn vi gir! Nå følger barna etter.

Postet 01.07.2024

Familien Hammer legger hver uke ned mange timers frivillig arbeid for Medkila idrettslag og Harstad Håndballklubb. Det har de gjort «i alle år».

– Vi har ikke lyst å skryte av oss selv eller skape et bilde av at vi er så flinke. Det er mange som legger ned mange timer for frivilligheten. Vi gjør dette fordi det gir oss mer enn det koster, sier Lars Hammer.

 

Er det én ting Lars og Lisa tidlig prioriterte i foreldrerollen var det å engasjere seg og bidra med både tid og krefter som frivillig til barnas fritidsaktiviteter.

 

– Gjennom frivilligheten får vi være med på de arenaene ungene er på og bli kjent med deres jevnaldrende og venner. Vi voksne får også en tilhørighet jeg ikke ville vært foruten, sier Lisa Elvenes.

 

– Vi ser at det arbeidet vi og andre frivillige gjør skaper positive ringvirkninger, utdyper Lars.

 

Hektisk hverdag

Praten går ivrig rundt spisebordet hos familien Hammer i Harstad. Hver søndag setter de seg ned og ser på kommende uke, og fordeler kjøring og henting, treninger og andre oppgaver. Og kalenderen fylles raskt opp:

 

Pappa Lars er i år hovedtrener for Medkila IL herrer som spiller i 4. divisjon. Han er også assistenttrener for jenter 2013 i Medkila og oppmann/lagleder for jenter 10 i Harstad Håndballklubb.

 

Mamma Lisa er trener og lagleder for jenter 2011 i Harstad Håndballklubb og dugnadsansvarlig for jenter 10 i samme klubb.

 

Martine (19) er i militæret, men trener også jenter 2011 i Harstad Håndballklubb. Andrea (17) spiller for seniorlaget til Harstad Håndballklubb, men er også trener for jenter 16. Andrea ble også valgt inn i styret i klubben på årsmøtet i mars.

 

Sofie (13) spiller for Jenter 2011 i Harstad Håndballklubb, mens Helle (10) spiller både håndball i HHK og fotball i Medkila.

 

– Vi må selvfølgelig legge en plan, men for oss er det en selvfølge å bruke tid på forberedelser, kjøring eller være i hallen. Av og til krasjer det, men det ordner vi med samkjøring med andre foreldre, så det er ikke noe problem, sier Lisa.

 

– Og av og til blir det sein middag, ler Martine.

 

FAMILIE: Lisa, Martine, Andrea, Sofia, Helle og Lars

 

Støtte til idrettslaget

Det koster å drive et idrettslag, og innsatsen de frivillige legger ned er helt avgjørende. For å få alle aktivitetene til å gå rundt, kreves det også penger.

 

Det lokale kraftselskapet Polar Kraft tilbyr konseptet idrettsstrøm der små og store idrettslag mottar midler i klubbkassa for hver kilowatt time med strøm som kunden forbruker. Kunden velger selv hvilket idrettslag man ønsker å støtte.

 

For 2023 har Polar Kraft utbetalt hele 2,6 millioner kroner til 413 idrettslag.

 

– Idrettsstrøm er et viktig bidrag til klubbkassa, og vi jobber hele tiden for å få flere med, sier styreleder André Bjørnås Bergland i Medkila IL. Idrettslaget fikk i 2023 utbetalt 21.587 kroner.

 

Harstad Håndballklubb fikk utbetalt 16.918 kroner.

 

– Vi leter med lys og lykte etter penger for å holde klubben i vater og ha unger i hallen, og idrettsstrøm er en viktig del av det. Det betyr mye for oss, og er viktige kroner, sier nestleder Erik Trondsen i Harstad Håndballklubb.

 

Han forteller at rundt 25 prosent av medlemmene er knyttet til Polar Krafts idrettsstrøm.

 

– Vi skulle selvfølgelig hatt enda flere, og dette er jo også fantastisk for Polar Kraft. De får svært lojale kunder.

 

Lars forteller det har vært snakket om idrettsstrøm rundt lunsjbordet på jobb.

 

– Det er en enkel måte å være med å bidra inn til idretten. Vi vet at pengene går tilbake til våre klubber og det arbeidet som gjøres.

 

Les mer om idrettsstrøm hos Polar Kraft

 

Vokst opp i hallen

 

For barna i familien Elvenes Hammer er idrettshallen deres andre hjem.

 

– Det er mange unge som bruker hallen som samlingspunkt. Her treffer de gutter og jenter fra andre lag og andre skoler, og det bygges gode relasjoner.

 

– Vi liker det og ville ikke hatt det annerledes, sier Martine.

 

– Idretts-Norge går ikke rundt uten dugnad, og jeg skulle ønske at flere så nytten og ikke minst gleden – at det gir så mye både til deg og ungene, sier Lisa.

 

Rekrutterer nye trenere

 

Eplet har ikke falt langt fra stammen, og nå er de to eldste selv i gang med frivillig trenerjobb i sine klubber. – Yes, tenkte jeg da jeg fikk permoppsettet i militæret og så hva jeg kunne være med på av kamper, sier Martine som er inne i sin tredje sesong som trener.

 

Det er artig og utrolig givende å være trener og få følge laget over flere år, sier Martine som har spilt selv, men også har ledelsesfag fra idrettslinje på videregående skole.

 

– Jeg henter inspirasjon fra hva jeg selv har lært, men ser også til andre trenere om hva de gjør.

 

Mamma Lisa forteller at jentene også må ofre noe for å være trener.

 

– Da en turnering kolliderte med et russearrangement, ja, så ble det tur til Alta med håndballaget, forteller Martine.

 

Godt miljø

 

Pappa Lars innrømmer at noen ganger frister godstolen på ettermiddagen mer enn å dra i hallen.

 

– Men det er sjelden det blir tid til sånt! Vi er overbevist om at det er viktig for barn og unge å være i gode miljøer, og idrettsmiljøet er et sånt et. Da må man trø til sjøl. Det gir mer enn det koster, og derfor gjør vi det, hver eneste dag, sier Lars og Lisa er helt enig.

 

– Ja, vi gjør det fordi vi har lyst, ikke fordi vi må!

 

Fakta: Idrettsstrøm fra Polar Kraft
  • For hver kilowattime du forbruker, går 1 øre uavkortet til et valgfritt idrettslag.
  • Alle idrettslag/klubber som er registrerte under idrett i Brønnøysund-registrene kan støttes.
  • For 2023 har Idrettsstrøm generert hele 2,8 millioner kroner i støtte til idrettslag/klubber over hele Norge.
  • Idrettsstrøm-støtten for 2023 ble utbetalt av Polar Kraft i februar 2024
  • Les mer om Idrettsstrøm hos Polar Kraft