Betaler strømmen med hjerte og hjerne: Kollega Stian inspirerte Tom Stiansen til nytt ambassadør-oppdrag.

Betaler strømmen med hjerte og hjerne: Kollega Stian inspirerte Tom Stiansen til nytt ambassadør-oppdrag.

To år etter den aggressive kreften angrep Toms kollega rodde Stian over Atlanterhavet på 58 dager.

Postet 24.04.2019
Kraft til idretten-ambassadør Tom Stiansen har på nært hold sett hva kreft kan gjøre med en familie. Han har hatt venner, kolleger og nær familie som har fått beskjeden ingen ønsker etter en tur til legen: «Kulen er ondartet. Du har gift i kroppen».

- Jeg har levd såpass lenge at jeg har fått det tett inn på livet. Og ser hvor bredt og hvor urettferdig det rammer, forteller Tom Stiansen.

Da kollega Stian Aker i 71 grader Nord fikk en aggressiv kreftform skjønte han hvor viktig det var å bekjempe sykdommen gjennom trening og aktivitet. Og ble en del av Aktiv mot kreft-laget. 

- Det var en naturlig ting for meg å takke ja til å være ambassadør for, i tillegg til Kraft til Idretten, forteller Tom Stiansen.

Hjerte og hjerne
Derfor gleder det Tom ekstra mye at Stamina er nye som Polar Kraft-kunder. Det betyr 80.000 kroner til Aktiv mot Kreft hvert år gjennom Kraft til Idretten.

- Å betale for strømmen med hjertet og hjernen samtidig er helt fantastisk, sier HR-direktør for Stamina Trening, Hilde A. Sandvoll.

Med 42 sentre i kjeden genereres 80.000 kroner til Aktiv mot Kreft. I året. Aktiv mot kreft er en privat stiftelse etablert av Grete Waitz og Helle Aanesen i 2007. Stiftelsens mål er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Derfor er det etablert treningsrom, eller Pusterom, på kreftsykehus i Norge. Forskning viser at fysisk aktivitet kan være positivt for de aller fleste kreftpasienter – både under og etter behandling. 

Stiftelsen er også organisert som et idrettslag. Dermed er det mulig å gi sin idrettsstøtte til Aktiv mot kreft.

Så langt har det betydd 25.000 kroner til stiftelsen. I 2019 vil støtten mangedobles.

Sett kreft på nært hold 
Allerede i 2001 treff den første kreft-knyttneven Tom Stiansen.

Kompisen Pål Lindbys sønn Alexander utviklet blodkreft. Fra 2002 inviterte Tom og Pål til golfturneringen Tom Stiansen Golf Challenge. I løpet av de fem årene turneringen pågikk endte man opp med 1,5 million til kreftsaken.

- Dessverre gikk Alexander bort underveis. Men turneringen dro inn 1,5 million til kreftsaken. Det er noe jeg er stolt over å ha fått være med på å bidra til, forteller Stiansen.

I 2016 fikk han igjen oppleve sykdommen på nært hold. Da fikk sikkerhetsansvarlig i 71 grader nord, Stian Aker påvist kreft i bihulene. Det rett før han skulle utfordre seg selv og naturkreftene gjennom et verdensrekordforsøk på å ro over Atlanterhavet sammen med kompisen Rune Malterud. 

To år senere klarte de to bragden å komme seg over – på den nest raskeste tiden noen sinne. 58 dager, 20 timer og 21 minutter.

- At det der var mulig, viser at det med å også bekjempe kreften med aktivitet og god fysikk er viktig, sier Stiansen.

Derfor valgte han også å takke ja til sin andre ambassadørjobb da Stamina signerte avtale med Polar Kraft – og gir sin idrettsstrøm til nettopp Aktiv mot Kreft. Nå håper han at flere følger hans eksempel. Og engasjerer seg med både Kraft til Idretten og Aktiv mot kreft.

- Billig strøm – samtidig som du støtter en så viktig sak. Det er noe jeg håper at flere enn Stamina velger å gjøre, sier han.

Stolt over å kunne inspirere
Stian Aker selv synes det er flott at hans historie er med på å inspirere.

- Det er ingen tvil om at en aktiv livsstil både før jeg fikk kreft og under sykdomsperioden var med på å gjøre veien tilbake raskere, sier han.

Selv langt over middels godt trent og med en særdeles aktiv livstil gjennom hele livet.
- Og treningene var med på å gi mening i tilværelsen og med på å få meg på beina raskere. Slike Pusterom, som Aktiv mot kreft jobber mot er kjempeviktig, sier Aker.

Les mer om Atlanterhavsroerne her

Viktig i rehabiliteringen
I Stamina er de stolt over å kunne være med på å bidra.

- For oss passer konseptet perfekt og vi ønsker å støtte opp under dette viktige arbeidet. Det å bli alvorlig syk handler om mye, usikkerhet og redsel, det å ta innover seg hva som er skjedd og kontrollere egen frykt for hvordan sykdommen kan utvikle seg, sier Hilde Sandvoll.

Fysisk aktivitet kan være et viktig bidrag om man blir rammet av alvorlig sykdom som kreft. 

- Det er vel dokumentert at fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde god helse og det gjelder også om man har fått en kreftdiagnose. Ja, faktum er at regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av rehabiliteringen etter kreftsykdom. Vi er en stor organisasjon og har også kjent sykdommen tett på livet. Kreft er dessverre en sykdom som på et eller annet tidspunkt rammer alle, enten direkte eller indirekte, sier Sandvoll.

Slik trente PT-Margrethe seg tilbake etter kreftdiagnosen

Hun er utdannet fysioterapeut og har også jobbet mange år som personlig trener.
 
- Også fysisk trening er medisin og en medisin uten bivirkninger. I Stamina har vi et sterkt fokus på å gi alle våre medlemmer et godt tilbud, forteller Sandvoll.

Aktiv mot kreft: - Betyr enormt
Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft er jublende glad for pengene.

- Dette er det største bedriftsbidraget vi får og det betyr enormt mye for å bygge opp flere og bedre Pusterom på norske sykehus, forteller hun.

Samtididig presiserer hun at det ikke er et mål at alle som kjemper seg gjennom en kreftsykdom skal klare å passere Atlanterhavet med robåt.

- Nei, den historien er ekstrem. Men det er en inspirerende historie, og den viser at det er mulig å komme seg tilbake i god form, hvis man er aktiv gjennom sykdomsperioden, sier Aanesen.

Hun håper at flere bedrifter lar seg inspirere.

- Dette er jo en måte det er mulig å bidra, uten at man egentlig gjør noe annet enn å bytte strømleverandør, sier hun.


Les mer om Aktiv mot kreft her

Bestill Idrettsstrøm

Få en bedre strømavtale og gi pengestøtte til ditt idrettslag!


Fortsett å skrive...